недеља, 18. март 2012.

Tri godine od ubistva Đorđa Zarića





Podsećamo javnost da se 18. marta ove godine navršava tri godine od policijskog ubistva Đorđa Zarića. Kobne večeri Zarić se iz grada vraćao kući kolima koja je vozio njegov drug. Nakon prolaska na crveno svetlo, za njima kreće potera Interventne brigade policije. Posle nekoliko minuta policijski džip im blokira put, iz kola izlaze četiri naoružana policajca, sa repetiranim pištoljima, od kojih jedan prilazi suvozačevim vratima, izvlači Đorđa iz kola i brutalno mu puca u glavu. Zarić umire na licu mesta. Zbog ovog događaja uhapšen je policajac Miljan Raičević, koji je posle veoma dugog sudskog procesa osuđen na svega 13 godina zatvora. To nije bio kraj slučaja, jer je Apelacioni sud u februaru ove godine smanjio presudu krvolku Raičeviću na deset godina zatvora.Ovaj mračni incident, u kojem su po ko zna koji put
učestvovali kriminalci sa značkama, nije samo dokaz kako i na koji način funkcioniše policija kao najrepresivniji državni aparat, nego i direktna posledica državnog monopola na upotrebu sile.

Podsećamo i na nedavne bizarnosti koje su nam priredili pripadnici MUP-a, od Uprave Policije Novi Sad, koja je navodno kriminalce sa poternica pomešala sa decom koja su sedela u školskom dvorištu, nakon čega ih je mučki prebila, pa do vežbe tzv. protivterorističke jedinice na Gradskom stadionu u Jagodini, gde je policijski helihopter oduvao reklame pravo na decu koja su sedela na tribinama.
"Protivteroristička” jedinica uspešno je poslala dvadesetoro dece pravo u bolnicu.
Đorđe Zarić, ali i ostale žrtve bahatog policijskog ponašanja su nam samo podstrek da i dalje nastavimo borbu protiv svih vidova državne represije i ugnjetavanja. Pozivamo sve slobodarske radnike i radnice Srbije da nam se pridruže u toj borbi za slobodu i dostojanstvo.


Generalni sekretarijat Anarhosindikalističke inicijative 




jedan od pretucenih tinejdžera iz Novog Sada


demonstracija sile






Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.